A seborrheas dermatitis télen is aktív

I18n Error: Missing interpolation value "autor" for "Posztolta {{ autor }} "

seborrhoeas dermatitis egy sokakat érintő bőrbetegség, mely elsősorban a hajas fejbőrön okoz kellemetlen tüneteket. Télen kifejetetten aktív, így gyakrabban találkozom vele vendégeimnél. Nézzük, mit tehetsz a tünetek csökkentésének érdekében!

Seborrhoeas dermatitis

A sebborheas dermatitis genetikailag kódolt minden emberben. Nem fertőző, hanem egy aktiválódó betegség. Megjelenésekor a fejbőr jellemzően gyulladt, hámlik, kicsit zsírosodik, és viszket. A fejtetőn vagy a kontúroknál erősebben hámló, kipirosodott, gyulladt a bőr, de észrevehető még orrkontúrnál, szemöldöknél, fülkagylóban, szakállnál, pajesznál. Gyakran összetévesztik a pikkelysömörrel (psoriasis), de ez annyiban más, hogy maximum a mellkasig jön elő, a pikkelysömör pedig a teljes testet érintheti.

Seborrheas dermatitis tüneteinek megjelenése

Illusztráció: SkinDrone

 

A sebborheas dermatitis tüneteit az alábbi tényezők aktiválhatják:

  • Évszakok változása, főleg téli időszak
  • Nem megfelelő táplálkozás
  • Nem bőrtípusnak megfelelő bőrápolás
  • Stressz

Kezelése a hajgyógyászatban

Ezt a bőrtípust hámlasztó, hidratáló, gyulladás-, és faggyúcsökkentő, nyugtató hatású összetevőjű, gyógynövényes termékekkel kezeljük illetve tünetmentesítjük a hajgyógyászatban. Ilyen hatóanyagok lehetnek: izlandi zuzmó, levendula, citromfű, mandulaolaj, kókusz. A kezelés során fejbőrtisztítást kell alkalmazni a hámló fejbőr miatt, de a készítményt orrtőhöz, szemöldökhöz, szakállhoz is tehetjük. A bőrtípusnak megfelelő samponnal mossuk meg a fejbőrt, amely erősen gyulladáscsökkentő és nyugtató aktív növényi hatóanyagokat tartalmaz. Ha nem elegendő, akkor speciális fejbőrpakolást készítünk még koncentráltabb hatóanyag tartalommal. Fontos: a seborrheas dermatitist csak tünetmentesíteni lehet!

 

Ha kérdésed lenne még a seborrheas dermatitis témájával kapcsolatban, írj nekünk, ha pedig tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

← Régebbi blogbejegyzés Újabb blogbejegyzés →Kommentelj