Amit a töredezett hajról tudni akartál

I18n Error: Missing interpolation value "autor" for "Posztolta {{ autor }} "

Talán nincs is olyan ember, akit nem érintett még a hajtöredezés problémája. A szerencsésebbeknél enyhébb formában jelentkezik, de sokan hiába próbálják hajukat megnöveszteni, a menthetetlen hajvégeket folyamatosan vágni kell. Ennek egyáltalán nem kellene így lennie! Ha tudatosan odafigyelsz a hajszálak védelmére, megelőzheted a haj visszafordíthatatlan roncsolódását. Most kiderül hogyan.

A haj töredezését okozhatják mechanikai, vegyi de akár belső okok is. Fotó: Qoura

A hajszál felépítéséről

A hajszálak anyagát 95%-ban hajlékony, formálható, keratin (ami egy fehérje), 3-5%-ban víz alkotja. A haj belsejét medullának (hajbélnek) nevezzük, ez egy velőállomny amely a hajszál vastagságát és tömegét képzi. Ezt a velőállományt a hajkéreg (cortex) veszi körül, ami egy szilárdabb réteg és a haj rugalmasságáért és erősségéért felel. Ebben a rétegben dolgoznak a fodrászok, mert itt találhatóak a pigmentek, tehát a festékszemcsékkel való munkálkodás itt valósul meg. A külső hajréteget a kutikulát a hajszál felületén cseréptető szerűen elhelyezkedő elszarusodott hámsejtek képzik. Ha ez egészséges, a hajad gyönyörű szép, fényes. Érdemes tudnod, hogy amikor megmossuk a hajat vagy amikor hővel dolgozunk rajta akkor ezek a rétegek fellazulnak, szétnyílnak és így sérülhetnek. (Például ha a hajvasalót nem fésűvel vezetjük elő, és úgy sütöd a hajad.)

A haj felépítése. (Ábra: laserprofessional.rs)

A hajtöredezés okai

Külső okok lehetnek: nem megfelelő anyagok használata, mechanikai hatások (hajszárítás, sütővas, rossz fésű), vegyi hatások (hajfestés)

Belső okok: vitamin-, ásványi anyag hiány, valamint kevés folyadék fogyasztása. Kiemelten a víz fontosságára felhívnám a figyelmet, főleg a téli időszakban, amikor kevesebbet iszunk, pedig fontos lenne hogy minél több folyadékot vigyél be ebben az évszakban is!

Enyhén száraz, töredezett haj kezelése

A fodrászatban a haj hidratálására használunk argán olaj- kókuszolaj- lenmagolaj- napraforgó olaj- édesmandula olaj összetevőjű anyagokat. Ezeket mindenkinek személyre szabva választjuk ki.

Egyszerű, otthoni megoldásként a bőrápolás jolly jokerét, a 100% tisztaságú, ECO CERT minősítésű, bio argán olajat ajánlom. Az argán olajat használhatod pakolásként: pár pumpányit tegyél a balzsamodba és a törölközőszáraz hajba masszírozva 10-20 percig (amennyi időd van) hagyd beszívódni. Cecilia vaddisznósörtés hajkefével vagy ikoo marokkefével fájdalommentesen, a haj tépése nélkül, pillanatok alatt kifésülheted a hajad. Hajszárítás után a hajvégekre néhány csepp argán olajat rátehetsz, ami lehet, hogy először olajos hatású lesz, de be fogja a szívni a hajszál.

A roncsolt, extrémen töredezett haj kezelése

A hajtöredezés elsődleges megoldása a megelőzés, mert amikor már súlyosan el vannak töredezve vagy szétágazóak a hajvégek, akkor csodát nem lehet vele tenni, le kell vágni. De van amikor még menthetjük a menthetőt. Nagyon száraz és töredezett haj esetén vannak külön szalonszolgáltatások és terápiák, mint például a keratinos hajfeltöltés. Az új technológiáknak és a modern eljárásoknak köszönhetően a haj belső rétegét újra tudjuk építeni, amivel esetleg még megmenthetjük a haj levágásától a hajvéget. 

 

Ha kérdésed lenne még a témával kapcsolatban, írj nekünk, ha pedig tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

← Régebbi blogbejegyzés Újabb blogbejegyzés →Kommentelj