Göndör hajápolási rutin

I18n Error: Missing interpolation value "autor" for "Posztolta {{ autor }} "

Amióta előtérbe került a divat a történelem során, azóta mindig is fontos szerepe volt a hullámos hajnak. Így minden kornak megvolt a maga göndör hajú szépségideálja: A Willendorfi vénusz, Marilyn Monroe, Carrie Bradshaw, a Micsoda nő vagy akár a Flashdance ikonikus karaktere, mind-mind a kedvenceim közé tartoznak. A Marcell hullámtól, a daueren át a göndörítés, hullámosítás, beszárítás - a fodrászatban technikák és eszközök egész sora jött létre a haj hullámosítása vagy göndörítés köré. Az idők folyamán egyre kíméletesebb technikák fejlődtek ki, majd alakultak át a haj hullámosításra és göndörítésére. A kémiai eljárásokat felváltotta a haj hővel való formázása.

Mára a tudatos hajápolás korszakába léptünk, amelyben már léteznek speciálisan hajtípusonként kifejlesztett professzionális ápoló és styling termékek. Ezek sokkal kíméletesebb és fenntarthatóbb megoldást kínálnak azoknak is, akik természetesen szeretnék hordani a göndör fürtjeiket.

Ha meglátunk egy természetes göndör hajú nőt, a legtöbben azt gondoljuk: “De jó a haja! Milyen gyönyörű göndör fürtök! De szeretnék én is ilyen dús hajat! Milyen különleges!”

 

De, mi a véleménye erről annak, akinek természetes göndör haja van?

Kutatások szerint a göndör hajhoz való hozzáállás a következőképpen változott az évek során:

 • Az elmúlt 10 évben a göndör hajú hölgyek inkább a tartós hajkiegyenesítés mellett döntöttek, de ez az elmúlt 2-3 évben 80%-kal csökkent.
 • A legújabb generáció már szívesen hordja természetesen haját. Az 1996-2010 között született „Z” generáció 50%-a bátran visel göndör hajat.
 • A göndör hajú nők gyakrabban ápolják hajukat, amelyek 66%-a kifejezetten hajápolási szolgáltatást vesz igénybe, míg az egyenes hajú nőknél ez csupán 40%.

Milyen problémákkal néz szembe a mindennapok során egy göndör hajú nő?

Az pályafutásom során tapasztaltak alapján, a göndör hajú nők az alábbi okok miatt nem szeretik hullámosan vagy göndören hordani a hajukat:

 • Nem tudják, hogyan formázzák göndör hajukat és éppen ezért nem is szeretik a loknikat hordani
 • Tanácstalanok, mert nem tudják mihez kezdjenek göndör tincseikkel, milyen hatóanyagokkal ápolják
 • Szeretik, és hajmosás után aznap még szép a hajuk, viszont másnapra már szöszös, kócos, fénytelen, lelapuló, össze-vissza kiálló és kiegyenesednek a loknik
 • Inkább egyenesítéshez folyamodnak, mint hogy természetesen hordják gyönyörű adottságukat
 • Az állandó vasalás tönkretette a hajukat

Mindig is nehéz volt kezelni a természetes göndör hajat. Mivel sem a technológia, sem az eszközök, sem pedig a termékek nem voltak korábban speciálisan a göndör haj kezelésére fejlesztve, ezért szüleink számára sem állt rendelkezésre a megfelelő ismeretanyag. Legtöbbször ők sem tudták mihez kezdjenek gyermekük göndör loknijával, így sokan már gyermekként nehezen élték meg különleges adottságukat. Többször hallottam már, hogy gyermekkorban a göndör haja miatt csúfolták az óvodában vagy az iskolában. Nem ritka, hogy valaki a gyermekkorban elszenvedett sérelmei miatt, nem szereti a természetes adottságát felnőttként sem.

  

2022. augusztusában egy régóta dédelgetett álmom vált valóra. Közel egy éves munkát követően megszületett a SISSI márka, melynek a Kiskunhalas, Eötvös utca 35. szám alatt létrejött modern szalon és shop ad otthont. Az új helyszín megteremtette az infrastrukturális és technológiai feltételeket arra, hogy az elmúlt évek szakmai fejlődésének megfelelően a teljes szolgáltatási spektrumban, kompromisszumok nélkül, magas szakmai színvonalon, minőségi szolgáltatásokat tudjunk nyújtani vendégeimnek.

Hajgyógyász-fodrászként fontosnak tartom, hogy vendégeim a szalonban megkapott maximális figyelem és személyre szabott fodrászat mellett megtanulják megfelelően ápolni hajukat és otthon is könnyen el tudják készíteni frizurájukat. Célom, hogy mindenkinek eredményes megoldást tudjak nyújtani a hajproblémájára.

A hajápolási rutin nálam évek óta meghatározó eljárás, melyet sikeresen alkalmazok szalon körülmények között a hajgyógyászati kezelések során, és emellett nagy hangsúlyt fektetek a vendégeim otthoni hajápolási rutinjának kialakítására is. A hajápolási rutinról részletesen olvashattok az alábbi két linken megtalálható korábbi bejegyzéseimben:

https://legyelszep.hu/blogs/kiemelt-posztok/hajapolasi-rutin-alapok
https://legyelszep.hu/blogs/kiemelt-posztok/hajapolasi-rutin-2-0

Mindig is foglalkoztatott a göndör haj. Az új szalon adta lehetőségeknek illetve az legújabb termékfejlesztéseknek köszönhetően eljött a megfelelő idő, hogy utánajárjak ennek a témakörnek is. Mindezt azzal a céllal, hogy egy speciális hajápolási rutin formájában, professzionális megoldást adjak a göndör hajú lányok problémáira is. Ezzel szeretném őket hozzásegíteni ahhoz, hogy bátran és büszkén viselhessék különleges adottságukat és megszeressék loknijaikat!

 

A göndör hajról általánosságban:

A természetes hullámos, göndör haj különleges hajtípus, amely különleges bánásmódot és fokozott figyelmet igényel. Ez a hajtípus szerkezetileg eltér az egyenes hajtól. A göndör hajszál keresztmetszete ovális vagy laposabb formájú, ebből adódóan érzékeny, törékeny, fénytelen, szöszösödére, vízhiányra hajlamos. Éppen ezért nagy hangsúlyt kell fektetni az ápolásra, a nedvesség pótlásra és a formázásra is.

Készítettem egy projektet, amelyhez három önként jelentkező lányt kértem segítségül. A projekt célja, hogy fejlesszem szakértői technikáimat, új, innovatív termékeket teszteljek, s ezek segítségével személyre szabottan felépítsem az otthoni hajápolási rutinjukat. Ezután megkértem őket, hogy otthoni szépítkezések után osszák meg velem tapasztalataikat, mert fontosnak tartom, hogy a szalonban megkapott maximális kezelések mellett, megtanulják otthon is megfelelően ápolni hajukat.

A szépségprogramon a legújabb speciálisan göndör hajra fejlesztett professzionális termékeket használtam egy olyan hajápolási rutin keretében, amelyet sok éves tapasztalataim alapján állítottam össze:

 

Göndör rutin

Hozzávalók:

 • türelem
 • kitartás
 • SISSI hajápolási rutin
 • pamut vagy mikroszálas törölköző
 • hajszárító diffúzorral
 • disznósörtés hajkefe
 • göndör sampon
 • göndör kondicionáló / tápláló maszk
 • göndör definiáló termék / hővédő
 • göndör hajolaj

A szépségprogram során a Kérastase és L'Oréal Professionnel márkák professzionális termékeit használtam, amelyeket kifejezetten göndör hajra fejlesztettek, mert extra hidratáló, tápláló hatóanyagokat tartalmaznak és mindent megadnak, amire a göndör haj vágyik… 

  

Termékek:

L'Oréal Professionnel Serie Expert Curl Expression
Tisztító sampon a hullámos és göndör hajra

L'Oréal Professionnel Serie Expert Curl Expression
Intenzív hidratáló maszk a hullámos és göndör hajra

L'Oréal Professionnel Serie Expert Curl Expression
10-IN-1 Multi-benefit leave in
Formázó hajhab a frizura fixálásához a hullámos és göndör hajra

L'Oréal Professionnel Serie Expert Curl Expression
Hidratáló ápolás a hullámos és göndör hajra

L'Oréal Professionnel Serie Expert Curl Expression
Drying accelerator
Leöblítést nem igénylő spray a gyorsabban beszárított hajhoz

Kérastase Curl Manifesto Bain Hydratation Douceur
Tápláló sampon a hullámos és göndör hajra

Kérastase Curl Manifesto Masque Beurre Haute Nutrition
Tápláló maszk a hullámos és göndör hajra

Kérastase Curl Manifesto Gelée Curl Contour
Géles krém a hullámos és göndör hajra

Kérastase Curl Manifesto Refresh Absolu
Felpezsdítő spray a hullámos és göndör hajra

A termékek megvásárolhatóak online a legyelszep.hu webáruházban vagy személyesen a Kiskunhalas, Eötvös utca 35. alatt megtalálható SISSI szalon és shop-ban, ahol szívesen válaszolunk kérdéseidre is.

  

Tisztítás:

Mélytisztító samponnal mosd meg 2 vagy akár 3 soron a hajadat úgy, hogy ne kócold a végeket. A sampont hajnövéssel megegyező irányba (a hajtőtől a hajvégek felé) masszírozd át.

Figyelj arra, hogy a sampon szulfát-, szilikon- és parabén mentes legyen, mert ezek az anyagok szárítják a hajat illetve gátolják a haj légzését.

  

Ápolás:

Tisztítás után töröld át a hajadat pamut vagy mikroszálas törölközővel, ezzel elkerülöd az antisztatikus hatást és a felesleges víz eltávolításával nem hígítod fel a hidratáló tej vagy tápláló maszk hatóanyagait.

Az ápoló terméket a hajad vastagságához válaszd: A vékonyszálú hajhoz a könnyed ápoló tej (kondicionáló), míg a vastagszálú hajhoz a maszk a legjobb választás.

Fontos hogy ebben az állapotban fésülheted, szárazon tilos! „Ne fésüld magad oroszlánosra!” Olyan hajkefét használj, ami nem roncsolja a hajat! Ehhez a legmegfelelőbb a disznósörtés hajkefe.

Miután feltetted a maszkot, hagyd kifejteni a hatóanyagok hatását legalább 10-20 percig, majd öblítsd ki!

  

Styling és hajszárítás:

Előkészítésnél olyan hajban maradó termékeket alkalmazhatsz, amelyek hővédő, hidratáló, párataszító hatással rendelkeznek, és definiált tincseket eredményeznek.

Legyél türelmes, a göndör hajat nagyon lassan közepes hőfokon kell szárítani diffúzor vagy a kezed segítségével nyomkodd vissza a loknikat.

Ha túl nagy a szárító erőssége, szöszös hatású lesz a frizura és ezt ugye nem szeretnénk. Ne siesd el! Ezután dolgozd át hajolajjal a tincseket!

Pro tipp másnaposság ellen:

Biztosan veled is előfordul hogy reggel a tükörbe nézve megnyúltnak látod a loknikat. Erre tökéletes megoldás, ha göndörhajra tervezett frissítő spray-t használsz úgy, hogy a kezed segítségével újra formázod a fürtöket. Szárazon soha ne fésüld, mert szöszös hatást kelt!

 

Vélemények

Petra

„Nagyon hasznosnak tartom a termékeket. Sokkal puhább és látványosan göndörebb már a száradásnál is nagyon felugrik. Felül egyáltalán nem szöszös és úgy érzem jobb a tartása! Nekem eddig a hajhab a legkellemesebb csalódás, ugyanis nem lesz tőle se száraz se lenyalt a hajam, határozottan erősebbek lettek a fürtök! Köszönöm szépen!”

Judit

„Fantasztikus és szemmel látható a minőségi változás és az eredmény!

A hajam:

 • élettel teli
 • fényesebb
 • könnyebben kezelhető
 • göndörsége is változott, már nem olyan rakoncátlan
 • rugalmasabb”

    

Alexandra

„A szépségprogram óta csak göndören hordom a hajam, nagyon régóta nem láttam ilyen szépnek, sokkal puhább, fényesebb és rugalmasabb. Megmentetted a göndör hajam! Örülök, hogy részt vehettem a szépségprogramban, egy profi csapatot ismerhettem meg, akik imádják, amit csinálnak és mindenkiből kihozzák a legjobbat, a résztvevő göndör lányok csodásak voltak, nagyon megértettük egymást, hiszen ugyan olyan hajakadályokkal küzdünk régóta. Örülök, hogy részt vehettem, köszönök mindent!”

     

A szépségprogramra nagyon kedves göndör lányok jelentkeztek, több korosztályból, különböző hajtípussal, ugyanakkor hasonló hajproblémákkal. A lányoknak ezúton is köszönöm, hogy ilyen professzionális hozzáállással, kitartóan végigcsinálták ezt a hosszú napot. Úgy érzem, egy sikeres és vidám napot töltöttünk együtt. A megvalósításhoz egy szuper csapat állt össze, hálásan köszönöm a stábnak a profi munkát nélkületek nem jöhetett volna létre!

Fotó: Maczkó Viktor
Smink: Cornea Vera
Modellek: Petra, Judit, Alexandra
Termékek: L’Oreal, Kérastase
Helyszín: SISSI

Remélem tudtam segíteni a bejegyzéssel és bízom benne, hogy ezek után megváltozik a göndör hajadhoz való hozzáállásod és viszonyod. Próbáld ki a göndör hajápolási rutint és ha szívesen megosztanád velem tapasztalataidat vagy ha bármilyen kérdésed van, fordulj hozzám bizalommal…


Szombati Szilvia
Hajgyógyász-fodrász

 

               

← Régebbi blogbejegyzésKommentelj