Hajápolási rutin alapok

I18n Error: Missing interpolation value "autor" for "Posztolta {{ autor }} "

Fontosnak tartom, hogy átvegyük a hajápolási rutin alappilléreit. Tapasztalatom szerint nehéz megfelelő segítséget szerezni a webshopokon, hiszen ott mindenki csak egy termékről beszél, és nem egy egymásra épített rendszert ad.

Sokszor hallom a szalonban a vendégeimtől: „Amikor én mosom a hajam nem olyan puha, fényes tartással teli, mint amikor a szalonból jövök el…” Az egészséges haj és tartós frizura titka a megfelelő tisztítás és táplálásban rejlik fejbőrtől a hajvégekig.

 1. Az első és legfontosabb, hogy pontosan tudnod kell milyen típusú a fejbőröd és a hajad. A fejbőrre és a hajvégekre sok esetben nem ugyanaz a sampon a megfelelő, ezt nevezzük kombinált típusnak. Ennek megállapításához kérj bátran szakértői segítséget! Magabiztosan akkor tudsz haladni a kívánt cél felé, ha tudod mit kell tenned az egészséges és szép hajért. 
 2. Válassz minőségi és professzionális termékeket az otthoni hajápolásodhoz!

Az alap hajápolási rutinodban legyen fejbőrödnek és hajad típusának megfelelő sampon(ok), balzsam vagy maszk, és egy olyan ápoló spray/hővédő hajolaj, amit nem kell kiöblíteni hajadból.

Az alap rutinba tartozik a

  1. tisztítás,
  2. táplálás
  3. és a védelem.

Az alábbiakban ezekre részletesebben is kitérek.

Tapasztalataim szerint a tökéletes hajkorona nem egy-egy csodaszer műve, hanem jól felépített rutin eredménye.

Most lépésről lépésre átvesszük, hogy mire figyelj az otthoni hajápolásnál, és hogyan válassz a megannyi termék közül.

1. Sampon - Tisztítás

Általános esetben a fejbőr állapotához választunk sampont, hiszen a hajvéget balzsammal vagy pakolással is tudjuk támogatni.

Amennyiben a szalonban elkészített haj finomságát szeretnénk otthon is elérni, akkor érdemes egy lépéssel tovább menni. A nők esetében nagyon gyakori a korábban említett kombinált típus, hiszen a fejbőr lehet zsíros, míg a festett hajvég száraz és töredezett. Ilyen helyzetben kétféle sampont illetve hajfürdőt és sampont célszerű használni egy időben. Hajfürdőt a fejbőrre, sampont a hajhosszra.

Fejbőr típusok:

Ha nincs szakértő segítséged a következők szerint válassz! Fejbőr típusokból a következőket különböztetjük meg:

 • Zsíros
 • Korpás (zsíros vagy száraz korpa)
 • Hajhullást tapasztalsz
 • Száraz

A fejbőr típus szerinti sampon választáshoz minden esetben szakértői vélemény kikérését javaslom, amit már online is megtehetsz, akár  e-mailben.

Most is csak ismételni tudom önmagam, de sajnos nehezen megállapítható szakértői segítség nélkül, hogy a fejbőrünk száraz vagy adott esetben zsíros korpás. Arra is érdemes kitérni, hogy a hajhullást okozhatja rosszul kiválasztott sampon, mely nem segít lélegezni a fejbőrnek. Hasonlóan kellemetlen állapot, mikor a száraz hajvég miatt olajosabb sampont választunk és közben a fejbőr zsírosodásra hajlamos, ebben az esetben sokkal gyorsabban zsírosodik újra és lelapul a frizura.

Hajhossz típusok

Tipp hajmosáshoz:

2-3 soron moss mindig hajat! Első két sor tisztít, harmadik sor ápol! A hajhosszát hajnövéssel megegyező irányba mosd, így nem kócolod. A haj szerkezete ilyenkor megváltozik, és törékenyebbé válik. Vigyázz rá mosás közben, ilyenkor nagyon érzékenyek a hajszálak! Ezt könnyebb kivitelezni, ha nem fejjel lefelé csinálod.

Tudom, hogy sokaknak furcsán hangzik, de érdemes kettő sampont tartani használatban. Nem pazarlás és nem fogsz többet használni, de ebben az esetben boldoggá tudod tenni a fejbőröd és a hajvéged is megkapja a kellő támogatást.

Fontos odafigyelni a víz hőmérsékletére, hiszen a tisztítást támogatja a meleg víz használata, de érdemes a hajmosás végeztével hűvösebb vízzel is leöblíteni a hajat, mert a fejbőr rugalmasságának és a vérkeringésnek jót tesz a váltó öblítés.

Samponozás után, a vizes hajon kerüld a fésülködést! Csavard egy törölközőbe, hogy a felesleges vizet felszívja. Ezzel máris előkészültél a következő lépésre.

2. Balzsam, maszk, kondicionáló - Táplálás

Eljött a lépés, ahol a hajhossz típusát kell szem előtt tartani.

Tipp hajhossz táplálásához

A víz leitatása azért fontos, hogy a balzsam ne híguljon fel, így a kellő hatóanyag mennyiség tud felszívódni.

Hajnövéssel megegyező irányba, a hajvégétől kezdve felfelé haladva fésüld úgy, hogy a fejbőrt ne érintse! Különben az elkövetkezendő napokban a zsírosodás hamarabb bekövetkezik.

Olyan hajkefét használj, ami nem roncsolja a hajadat, hiszen a vizes szabály még most is érvényes. Itt találod az én kedvencemet. A balzsam a szerkezetét nagyban javítja, de így is kerülni kell a kócolást és a rossz minőségű fésűket!

Heti egyszer érdemes hosszabb időt szánnod a hajadra. Ilyenkor iktass a rutinodba egy magasabb hatóanyag tartalmú maszkot vagy hajpakolást.

Ezek a termékek nem véletlenül hódítanak egyre nagyobb teret maguknak a hajápolási piacon. Míg a balzsam vizesebb bázisú, kevesebb hatóanyag tartalommal, addig egy maszk megfelelően táplál, szerkezetet javít, ezáltal növeli a hajszálak ellenálló képességét. Leghatásosabb módja, ha törölközőszáraz hajvéget szépen átmasszírozod hajnövéssel megegyező irányba és egy törölköző turbánt tekersz a fejedre. Hagy hatni 10-20 percig, hajvastagságtól függően!

Minden hajápolót alaposan öblíts ki!

3. Hővédő, olaj, hidratáló spray - Védelem

Rutinodban mindig legyen egy hővédő hidratáló spray vagy hajolaj, amit nem kell kiöblíteni. Ezek az anyagok aktív ápolást és védelmet nyújtanak hajadnak!

Majd jöhet a frizuraalkotás! Ebben nagy segítség egy professzionális hajszárító. Például az ionos hajszárító : halk, kényelmes, mégis nagy teljesítményű.  

Vékony szálú haj esetén 3-4 naponta javaslom a hajmosást, vastagszálú haj esetén 5 napot érdemes kivárni. Ennél hosszabb időt nem javaslok két mosás között, hiszen a fejbőrünknek szüksége van a tisztulásra és a feltöltődésre, a hajvégeknek meg a hidratálásra, táplálásra, hogy egészséges és fénylő legyen.

 

Rutinodat alaptól felsőfokig fejlesztheted… Erről a következő blogban olvashatsz!

__________________

Ha kérdésed van vagy elakadtál, bátran kérj segítséget

Ha tetszett a cikk oszd meg másokkal is, hogy másoknak is segítségére legyen! 

Szombati Szilvia

fodrász, hajgyógyász

"A szép frizura alapja az egészséges haj."

 

← Régebbi blogbejegyzés Újabb blogbejegyzés →Kommentelj