Ismerkedj meg hajaddal!

I18n Error: Missing interpolation value "autor" for "Posztolta {{ autor }} "

Nem csupán kinézetünket határozza meg, de tükröt mutat szervezetünk állapotáról is. Itt az ideje, hogy közelebbről is megismerd hajkoronádat!

Haj, mint a szervezet tükre

Hajunk fontos része egyéniségünk, stílusunk, ápoltságunk, és hölgyek esetében nőiességünk kifejezésének. Az ennek megfelelően formázott haj harmonikusan illeszkedik megjelenésünkhöz, sőt fel is dobhatja azt. De ennek az ellenkezője is igaz - biztos te sem jársz a fellegekben, amikor hullik, töredezik, fakó és kezelhetetlen a hajad! Mint fodrász és hajgyógyász azt vallom: a szép frizura alapja az egészséges haj és fejbőr! Hajad pedig tökéletes tükör belső (akár pszichés, akár szervi) problémáidnak, és természetesen jól látható, ha külső káros hatások érik. 

A haj felépítése 

A hajszálak anyagát 95%-ban hajlékony, formálható, keratin (ami egy fehérje), 3-5%-ban víz alkotja. Keratin nem csak a hajban található, ez alkotja körmünket is (az állatoknál a karmot, tollat, szarvat). 

A haj felépítése és típusa (azaz hogy egyenes, göndör vagy hullámos) elsősorban a genetikai adottságoktól függ. Minősége szerint lehet normál, vékony illetve vastag szálú (amely a szőrtüsző vastagságától függ). Világosabb hajszínnel rendelkezőknek sokkal több hajtüszője van, mint a sötét hajúaknak - a legtöbb haja a szőkéknek, a legkevesebb a nagyon sötétbarna/fekete hajszínnel rendelkezőknek van. A természet persze ezt is megoldja, hiszen ellensúlyozza a haj mennyiségét, hogy a sötétebb hajjal rendelkezőknek vastagabb szálú a hajuk.

A haj szerkezetét tekintve áll a

  • hajgyökérből, és
  • a hajszálból.

A hajgyökér az élő, bőr alatti rész. Itt zajlanak az igazán fontos folyamatok: nagyon leegyszerűsítve itt jutnak be azok a szükséges tápanyagok a hajhagymába, amelyek a hajad növekedéséhez szükségesek.

Hajmosásánál masszírozd át jól a fejbőrt, ezzel is serkentve ezeket a folyamatokat!

A haj felépítéseA haj felépítése. (Ábra: laserprofessional.rs)

A hajszál, mely a bőr felszíne felett helyezkedik el, élettelen, elszarusodott rostköteg. 3 része van:

1. Cuticula (külső hámréteg)

Külső hámréteg, tetőcserép szerűen elhelyezkedő lemezek alkotják. A lemezeket a faggyúmirigy által termelt olajos anyag vonja be. A külső káros hatásoktól (időjárás, napsugárzás, hideg, meleg, stb.) a cutikula védi a belső rostszerkezetet. Egészséges haj esetén a  pikkelyek úgy helyezkednek el, mint a tetőcserepek - szorosan zártak, és mivel sima felületet képeznek, a fényt egységesen verik vissza, ezért csillog az egészséges haj. Az ilyen haj könnyen is fésülhető, mivel a hajszálak sem egymással, nem a fésűvel nem akadnak össze. Amennyiben vegyi eredetű anyag kerül a hajunkra az áthatol a pikkelyek védelmén (modern korunk hajfestékei eleve azon alapulnak,hogy a pikkelyeket mesterségesen megnyitva pigmenteket juttassanak a belső hajszerkezetbe). A folyamatos mesterséges kémiai/fizikai hatások (hajvasalás, tupírozás, stb.) eredményeképpen berepednek, felnyílnak, szétválnak. 

2. Cortex (kéreg)

A haj rugalmasságáért és erősségért a keratinszálakból felépülő hajkéreg felel. A hajszál fő tömegét - 80 %- át alkotja, nagy jelentőséggel bír a haj tulajdonságai és állapota szempontjából. Ez a hajszál energiaforrása, kemény fehérjékből álló milliónyi párhuzamos rost alkotja. Minden vegykezelés után értékes aminosavak távoznak a hajszerkezetből. Ennek látható eredményeként lesz hajad száraz, merev, töredezett.

3. Medulla (hajbél)

A hajszál közepén elhelyezkedő velőállomány, melyet fehérje alkot. A haj minőségét nem befolyásolja. 

Hajvédelem

A modern kor elvárásaihoz, és hajformázó szokásaihoz az evolúció során értelemszerűen nem alakulhatott ki védelem, mivel ezek az anyagok nem fordulnak elő a természetben. Szerencsére a legújabb kutatások szerint a hajszerkezet és a pikkelyek állapota külsőleg is helyreállítható, és preventív hajápolással megelőzhető, hogy visszafordíthatatlan károkat okozz hajszálaidnak!

← Régebbi blogbejegyzés Újabb blogbejegyzés →Kommentelj