Lélegzetvétel a hajhagymáknak

I18n Error: Missing interpolation value "autor" for "Posztolta {{ autor }} "

Többször hangsúlyoztam, hogy nagyon fontos a megfelelő, személyre szabott fejbőrhigiénia. Lehet, hogy konkrét tünetekkel küzdesz már régóta, de az is normális, ha néha azt érzed, hogy egyszerűen elnehezül a fejbőröd... Erről osztom meg ezúttal hajgyógyászati tapasztalataimat.

A fejbőrön szabad szemmel nem látható keratin kristály lerakódások találhatóak; ezt mikrokamerás hajvizsgálattal lehet szemléltetni. Ez egy természetes folyamat: a szennyeződésekből, a fejbőr természetes hámlásából, elektroszmogtól, környezeti hatásoktól (főleg nagyvárosokban) keletkezik.

A lerakódások következtében a vérkeringés lelassul, nem kap megfelelő mennyiségű oxigént a fejbőr, mert a kristályosodás a hajtüsző nyílását is elzárja. Úgy szoktam definiálni, hogy a hajhagymáidnak olyan érzés, mint amikor neked befogják az orrodat és a szádat, nem kapsz levegőt. A hajhagymákkal is ez történik, nem jut el hozzájuk a tápanyag.

Ennek lehetnek enyhébb illetve erősebb tünetei:

 • hámlás
 • gyenge tartás nélkülinek érzed a hajad
 • viszketés
 • hajhullás, ritkult haj
 • hajtüsző gyulladások

(Fontos, hogy foglalkozz fejbőröddel, ha nem tudod, hogyan vagy nem találsz megfelelő ápolókat érdemes hajgyógyász szakértőtől segítséget kérned! Keress minket bizalommal: info@szombatiszilvia.hu)

Az előkezelések fontossága

Fejbőrtisztítás

Előkezeléssel szükséges letisztítani a fejbőrt (speciális termékekkel), mert a sampon vagy hajfürdő ezt nem tudja teljes mértékig eltávolítani a hajtüszőket elzáró réteget. A hajmosás előtt végzett fejbőrtisztítás által fokozódik a vérkeringés, fellélegzik a fejbőr, a további hatóanyagok felszívódását is segíti. Érdemes akár minden alkalommal vagy kúraszerűen alkalmazni (általában tavasszal vagy ősszel).

Fejbőr radírozás

Ez az előkezelési forma kicsit más, mint a tisztítás. Amiben különbözik, hogy apró növényi szemcséket tartalmaz, ami segíti a hámlasztás folyamatát. 

Hámlasztás: felgyorsítja a természetes hámlasztást, serkenti a fejbőr sejtjeinek megújulását.

Miért fontos hogy a haj szerkezete egészséges és fénylő legyen azon kívül, hogy a megjelenésünk hozzátartozója? 

„A szem a lélek tükre, a haj a szervezeté", tehát hajunk állapota rámutat egészségi állapotunkra is. Jelezhet például:

 • vitamin, ásványanyag hiány
 • gyulladás
 • helytelen étkezés
 • lassú vérkeringés
 • kevés folyadék (víz) fogyasztás
 • egyéb betegségek és genetikai adottságok

Ezért tartom fontosnak, hogy külsőleg és belsőleg is foglalkozzunk magunkkal és fontos, hogy hosszútávon a megelőzéssel sokat nyerhetünk! 

Tudatos hajápolás

A saját tapasztalataimból és vendégeim tapasztalatából osztok meg néhány dolgot, ami segít a tudatos hajápolásban:

Külsőleg

 • Hosszútávon a fejbőröd típusának megfelelően érdemes hajadat ápolnod,
 • előkezeléssel szükséges letisztítani a fejbőrt hajmosás előtt,
 • megfelelő hajfürdő/sampon használata, vérkeringés fokozás,
 • a sport és a mozgás, szabadban levés, ami oldja a feszültséget is.

+ A kedvencem a fejmasszázs! Főként olyan termékeket részesítek előnyben, amelyek tartalmaznak vérkeringést serkentő hatóanyagokat, mint például: a kapszaici, borsmenta, ginko biloba, koffein. 

A mindennapi fésülködés is lehet ilyen hatással, ehhez léteznek olyan hajkefék, ami segítenek a masszásban. (Erről is írtam már korábban ITT.) Nálunk nagyon népszerűek: IKOO és Cecilia hajkefék

 

Hajápolási termékek

(Hajgyógyászati készítményekkel kapcsolatban keress minket elérhetőségeinken, vagy: info@szombatiszilvia.hu)

 

Belsőleg

Hogy pontosan mi a helyes, ez mindenkinél kicsit más lehet, nem vagyunk, egyformák, neked kell kitapasztalnod. Sokat figyeltem én is, mire rájöttem mi jó nekem, és még ez is változhat, mert mi is változunk.

 • Elegendő vízfogyasztás
 • Helyes étkezés: nagyon egyéni, de sok gyümölcs és zöldség mindenkire jó hatással van (előző írásomban említettem néhány alap élelmiszert, ami jótékonyan hat a hajra). Ha megkívánsz egy ételt és ez többször előfordul, akkor lehet, hogy arra van szüksége a szervezetnek és jótékonyan hat rád. (Nálam például most előfordult, hogy májat és céklalevet fogyasztottam, azaz vasat pótoltam, ami nagyon kihat a hajra.)
 • Vitaminok és ásvány anyagok: ez szintén egy komplex terület, vizsgálattal érdemes meghatározni, mert az sem jó, ha olyan táplálékkiegészítőt fogyasztunk, ami nem tud felszívódni a szervezetben. A vitamin túladagolás olyan tünetet produkál, mint a hiánya.

Fontos, hogy foglalkozz fejbőröddel, ha nem tudod, hogyan vagy nem találsz megfelelő ápolókat érdemes hajgyógyász szakértőtől segítséget kérned! Keress minket bizalommal: info@szombatiszilvia.hu

Ha tetszett a cikk oszd meg másokkal is, hogy másoknak is segítségére legyen! 

Szombati Szilvia

fodrász, hajgyógyász

"A szép frizura alapja az egészséges haj."

 

 

 

← Régebbi blogbejegyzés Újabb blogbejegyzés →Kommentelj